Motorverzekering

Waarom een motorverzekering?

Wat is er leuker dan lekker rond te toeren op uw motor? Alleen bent u als motorrijder aanzienlijk minder beschermd dan wanneer u in een auto rijdt. En vaak ook slechter zichtbaar op de weg. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, waardoor u letterlijk met de brokken zit.

Wat kunt u verzekeren?

Vanuit de Nederlandse wet is het verplicht om een motorrijtuig te verzekeren tegen het WA-risico (Wettelijke Aansprakelijkheid, oftewel de schade die je aan anderen toebrengt).

U kunt de dekking uitbreiden met een Casco-dekking voor uw eigen voertuig. Dit wordt ook wel een All Risks-dekking of rondomdekking genoemd. Op deze manier krijgt niet alleen de tegenpartij de schade vergoed, maar is ook de schade aan uw eigen motor gedekt.

Een tussenvorm is een Beperkt Casco-dekking. Hiervoor worden ook wel de termen Mini Casco of WA+ gebruikt. Niet alleen schade aan anderen is dan verzekerd, maar ook diverse schades aan uw eigen voertuig, zoals: diefstal/braakschade, stormschade, schade door overstekende dieren etcetera. Het grote verschil met een Casco-dekking is dat vandalismeschade en schade aan uw motor die u zelf heeft veroorzaakt bij Beperkt Casco niet worden vergoed.

Bonus/maluskorting en premie

Aan de hand van onder andere uw leeftijd en het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, wordt u door de verzekeraar ingedeeld op een inschalingstrede op de bonus/malusladder. Voor ieder jaar dat u schadevrij rijdt, krijgt u extra tredes in de vorm van schadevrije jaren.

De inschalingstrede en schadevrije jaren samen bepalen op welke trede van de bonus/malusladder u komt. Dit bepaalt de korting die u krijgt op de brutopremie. Bij iedere maatschappij zijn deze tredes en (maximale) kortingen verschillend. De korting die u krijgt, is van grote invloed op de premie die u uiteindelijk betaalt.

De premie voor de WA-verzekering wordt meestal bepaald aan de hand van het aantal cc's van uw motor. Voor de Casco-dekking is meestal de catalogusprijs (de oorspronkelijke nieuwprijs van uw motor) bepalend en bij de Beperkt Casco-dekking wordt vaak ook gekeken naar de dagwaarde van de motor.

Naast deze zaken is ook uw postcode (woongebied) van invloed op de premie. Diverse factoren derhalve die met elkaar bepalen hoeveel premie u gaat betalen voor uw motorverzekering.

Indien u een WA-schade of Casco-schade veroorzaakt, heeft dat meestal tot gevolg dat u terugvalt op de bonus/malusladder. Dit kan ertoe leiden dat u het daarop volgende verzekeringsjaar minder korting heeft, waardoor u meer premie gaat betalen.

Ongevallen opzittenden/schade opzittenden/(motorrijtuigen)rechtsbijstand

Een ongevallen opzittenden-, schade opzittenden- of (motorrijtuigen)rechtsbijstandverzekering kan vaak worden bijgesloten op uw motorverzekering. Een uitleg over deze producten kunt u vinden bij de onderwerpen 'Ongevallen en Schade op-/inzittenden' en 'Rechtsbijstand'.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in een motorverzekering of wilt u hierover meer informatie? Bij Van Vught Financieel Risicobeheer kunt u rekenen op professionele assurantieadviseurs die u graag een persoonlijk advies geven.