Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Iedereen kan lichamelijke problemen krijgen. De dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat van een griepje tot een ziekte/ongeval waardoor u de rest van uw leven niet meer kunt werken. Als u beschikt over financiĆ«le reserves zult u het best kunnen opvangen als u een korte periode geen inkomsten heeft. Maar zodra de periode dat u niet kunt werken langer wordt, zal het lastiger worden om inkomsten uit uw bedrijf te krijgen en te kunnen voorzien in uw levensonderhoud, zeker als u geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

Dekking

Er zijn diverse soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met dekkingen van functionele arbeidsongeschiktheid, passende arbeidsongeschiktheid tot beroepsarbeidsongeschiktheid. Wij raden u aan om voor een goede dekking te kiezen en niet voor de goedkopere dekking van een verzekering met functionele of passende arbeid. Hierbij geldt vaak dat goedkoop duurkoop is.

De AOV is onderverdeeld in twee rubrieken: rubriek A voor het eerste jaar en rubriek B vanaf het tweede jaar tot de eindleeftijd.

U kunt onder andere kiezen uit een verschillend aantal wachtdagen (oftewel de eigen risico-termijn), verschillende eindleeftijden (de leeftijd tot wanneer u een eventuele uitkering ontvangt), verschillende tarieven (vaste tarieven en leeftijdsafhankelijke tarieven) etc. Voor starters gelden vaak lagere instaptarieven.

Al deze factoren zijn van invloed op de premie die u gaat betalen. Het is verstandig om bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering goed te kijken naar de consequenties van bovenstaande keuzes en naar het bedrag dat u gaat verzekeren. Let daarbij niet alleen op de premie voor het eerste jaar, maar ook op wat u daarna gaat betalen.

U heeft al gezondheidsklachten/-gebreken ... wat nu?

Als u al gezondheidsklachten heeft of in het verleden dergelijke klachten heeft gehad, dan is het mogelijk dat de verzekeraar hiervoor bepaalde uitsluitingen hanteert. Een alternatief is dan de vrijwillige ziektewet- en WIA-verzekering van het UWV of de vangnetpolissen van de verzekeringsmaatschappijen. Men is verplicht om u te accepteren. Let hierbij wel op dat aanmelding voor de vrijwillige verzekering van het UWV alleen mogelijk is binnen drie maanden nadat uw inkomen uit loondienst/uitkering is gestopt.

Meer informatie?

Bent u geĆÆnteresseerd in een arbeidsongeschiktheidsverzekering of wilt u meer informatie? Wij geven u graag een op maat gemaakt advies, wat bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering zeker is aan te bevelen.