Volgens interne berekeningen van Sociale Zaken zullen de pensioenen van 12,6 miljoen deelnemers de komende twee jaren dalen met gemiddeld 8,2 procent. E

en woordvoerder van Sociale Zaken heeft inmiddels een bericht in de Volkskrant hierover bevestigd tegenover de Telegraaf, ook al wijst hij erop dat deelnemers niet noodzakelijk hetzelfde is als personen. "Sommige mensen hebben door het wisselen van baan meerdere pensioenfondsen."

De dalende pensioenen hebben vooral te maken met de lage rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Eerder werd bekend dat het ABPzijn pensioenen mogelijk met 14,5 procent moet verlagen in de komende twee jaar.
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken overweegt de regels voor pensioenfondsen aan te passen, waardoor ze meer lucht krijgen. Hij studeert nog op de mogelijkheden hiertoe en wil volgende maand de knoop doorhakken.

Maar ook in het meest gunstige geval zal van 5,7 miljoen deelnemers het pensioen gemiddeld 6 procent dalen, blijkt uit de ambtelijke berekeningen van Sociale Zaken