Hoewel de rentes voor hypotheken, sparen en geld lenen alleen maar dalen, blijven de rentes voor rood staan op de betaalrekening of een krediet op de creditcard nog steeds hoog. Bij veel banken zijn de tarieven voor roodstand en krediet op creditcard de laatste jaren helemaal niet of nauwelijks veranderd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
Amanda Bulthuis van Geld.nl: “ABN Amro, ING en ASN Bank geven aan dat bij roodstanden en creditcardkredieten de risicokosten hoger zijn dan bijvoorbeeld voor een hypotheek, waar er een onderpand is voor de lening. Daarnaast zijn de administratiekosten voor het verstrekken van een lening bij kleinere bedragen in verhouding hoger. Toch blijft het dan vreemd dat de rentetarieven voor rood staan en creditcards zo hoog gehouden worden. De risico- en administratiekosten waren er tenslotte ook al voordat de markrentes omlaag gingen.”
Persoonlijke lening
Bulthuis raadt mensen die langdurige rood staan of een schuld op een creditcard hebben, deze over te sluiten naar een persoonlijke lening. “Voor een roodstand betaal je gemiddeld 10% rente en voor een krediet op de creditcard meestal 14%. Dit terwijl je al vanaf 5,8% rente een persoonlijke lening van 5.000 euro afsluit. Dit scheelt honderden euro’s op de totale schuld.”