Wist u dat er landen zijn waar toeristen verplicht zijn een reisverzekering te hebben? Die verplichte reisverzekering moet bovendien aan bepaalde eisen voldoen. Wij zetten graag de verschillende landen met bijbehorende eisen voor u op een rij.

Rusland
Wie naar Rusland reist, moet een visum aanvragen. Om een visum te kunnen krijgen moet u kunnen aantonen dat u verzekerd bent tegen ziektekosten in Rusland. Alleen het overleggen van een polisblad of verzekeringspasje is niet voldoende. U moet een Engelstalige verklaring (‘Ruslandverklaring’) overleggen. Hierin moet expliciet vermeld worden dat medische kosten door de reisverzekeraar worden vergoed. Ook moet duidelijk zijn uit de verklaring dat er een werelddekking van toepassing is, of dat de polis ook geldig is in de Russische Federatie.

Cuba
Bij aankomst in Cuba moet u kunnen aantonen dat u in het bezit bent van een reisverzekering met een dekking voor medische kosten. Het is sterk aan te raden om ook naar Cuba een Engelstalige verzekeringsverklaring (‘Cubaverklaring’) mee te nemen. Maar daarmee bent u er nog niet. Wanneer de Cubaanse overheid de reisverzekeraar/alarmcentrale namelijk niet op hun lijst van erkende reisverzekeringen heeft staan, bent u alsnog verplicht in Cuba een Cubaanse reisverzekering af te sluiten. Informeer dus altijd vooraf of de betreffende verzekeraar erkend wordt in Cuba.

Venezuela
Ook in Venezuela is het verplicht een geldige reisverzekering te hebben. Hier kan door de autoriteiten naar gevraagd worden. Ook hier het advies een Engelstalige verklaring mee te nemen. Uit de verklaring moet duidelijk worden dat er een dekking is voor medische kosten van minstens € 30.000,-. Bijzonder is dat Venezuela ook een bagagedekking van minimaal € 750,- eist.

Let op! Vraag de Engelstalige verzekeringsverklaring tijdig aan.

MyTravelPlanner.nl
Kijk eens op MyTravelPlanner.nl. Dit is een website die u helpt met de belangrijkste voorbereidingen van een reis. U krijgt hier kosteloos advies over veiligheid, reisdocumenten, gezondheidsrisico’s, geldzaken, verzekeringen, vervoer en bagage.