"Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is opvallend." Aldus de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) bij de bekendmaking van de diefstalcijfers 2015.


25 januari 2016

 

Het aantal voertuigdiefstallen is in 2015 met 4,8 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee kwam het totaal met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8 procent naar 10.091 auto’s. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21 procent). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren rond hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen met ruim vijf procent gestegen. Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s is opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jongere auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. “Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto’s van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen." Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6 naar 37,4 procent. "De samenwerkende partijen richten zich naast de preventie dan ook in toenemende mate op het vergroten van het aandeel auto’s dat weer wordt teruggevonden. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in de toepassing van systemen die de auto na diefstal traceerbaar maken en een versterking van de opsporing."