Drie van de tien Nederlanders hebben onvoldoende financiële ruimte voor het onderhoud van hun huis. Toch vindt ruim de helft een eigen huis een goede investering voor de toekomst. Dit blijkt uit een grootschalig Woononderzoek dat GfK uitvoerde in opdracht van BLG Wonen. "Veel mensen slagen er niet in hun woonwensen te matchen met hun eigen financiën", zegt directeur Rein Wispelweij.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim tweeduizend Nederlanders in het kader van het 60-jarig bestaan van BLG Wonen. Bij de oprichting in 1954 werd al gesproken over de waarden van een eigen huis. Huizenbezit moest gaan leiden tot de verduurzaming van woningen, economische weerbaarheid en spaarzaamheid. "Zestig jaar later zijn deze waarden nog steeds actueel", constateert Wispelweij: "Consumenten zouden moeten kijken hoe zij hun woning duurzamer kunnen maken en kunnen investeren in onderhoud. Dat maakt dat consumenten ook in de toekomst met plezier kunnen wonen."

Bij een financiële meevaller zou 19 procent van de ondervraagden dit besteden aan een nieuwe badkamer. Ook het opnieuw inrichten van de woning of een nieuwe keuken zijn populair. Op dit moment heeft 30 procent van de Nederlanders echter niet voldoende financiële ruimte voor het verbeteren van zijn huidige woning. Als het gaat om het wel of niet inbrengen van spaargeld voor woningverbetering zijn de meningen verdeeld.