Er heerst nog steeds geen gunstig investeringsklimaat in Nederland, vinden mkb-ondernemers. Ze zijn wel ietsje positiever dan een jaar geleden. Vooral de grotere bedrijven zijn optimistisch.

Eén op de vijf mkb-ondernemers verwacht in de komende twaalf maanden meer te investeren, terwijl een kwart daarentegen van plan is minder te investeren. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau en de periodieke ING InvesteringsBarometer.

De Nederlandse economie klimt langzaam uit het dal. Voor dit jaar wordt een lichte economische groei verwacht, en neemt het consumentenvertrouwen enigszins toe. Ook de investeringen in het mkb vertonen voorzichtig weer een opgaande lijn, al blijven ze ook dit jaar nog op een laag niveau.

Circa één op de vijf ondernemers in het kleinbedrijf (tot 50 werknemers) vindt het nu een gunstige tijd voor bedrijfsinvesteringen, terwijl één op de vier het nog altijd een ongunstige tijd vindt.

Naarmate een bedrijf groter wordt neemt het optimisme onder ondernemers overigens toe. In het middenbedrijf (50 – 250 werknemers) vindt een kwart van de ondernemers het momenteel een gunstige tijd voor bedrijfsinvesteringen. Dit komt onder meer doordat met name grotere bedrijven vaker internationaal actief zijn, en daardoor eerder profiteren van de aantrekkende export. Bijna de helft van de geplande investeringen in het mkb betreft vervangingsinvesteringen, gevolgd door investeringen in nieuwe producten en in nieuwe technologieën.