Alhoewel meer dan 80% van de particuliere beleggers zegt (deels) voor de langere termijn te beleggen, is dat in de praktijk vaak niet zo. Meer dan 70% kiest voor een beleggingshorizon korter dan 12 jaar.

Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van de maand mei. Meer dan 80% van de particuliere beleggers zegt (deels) voor de langere termijn te beleggen. Hiervan belegt de helft alleen maar voor de lange termijn, terwijl de andere helft dit combineert met beleggen voor de korte(re) termijn.

Gevraagd naar de eigen beleggingshorizon, geeft 72% aan dat deze niet langer is dan 12 jaar. Bij 20% ligt deze zelfs tussen 0 en 4 jaar en bij 25% tussen 5 en 8 jaar. Daarnaast belegt driekwart van de beleggers ook met geld dat ze op korte termijn nodig denken te hebben. Ook geeft slechts iets meer dan de helft van de beleggers aan hun portefeuille af te stemmen op hun beleggingshorizon.

ING: "Beleggers lijken te denken dat ze met pakweg 8 tot 10 jaar bezig zijn 'op de lange termijn'. Ervaringen uit het verleden leren echter dat het rendement op dergelijke periodes behoorlijk kan fluctueren. Wie naar de wereldindex kijkt in de afgelopen 40 jaar, ziet dat je pas bij 13 jaar aaneengesloten beleggen in aandelen zeker was geweest van een positief rendement. En pas bij een periode van 15 jaar altijd meer had opgehaald dan met sparen. Omgekeerd geldt dat koersen op korte termijn flink kunnen schommelen. Hoe dichter bij het einde van je beleggingshorizon, hoe minder risicovol je dus zou moeten beleggen. Het is echt van belang dat je je portefeuille afstemt op zowel je doel als je horizon."