Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt is volgens onderzoek van ING het afgelopen kwartaal met 20 punten gestegen tot 102. De bank spreekt van de grootste stijging sinds de start van het onderzoek in 2006.

Zowel koopwoningbezitters als starters verwachten dat er de komende periode meer huizen worden verkocht. Vooral het optimisme over het aantal huizen dat zal worden verkocht is bij beide groepen toegenomen. Deze index is gestegen van 65 naar 100. Een op de vijf verwacht nu een stijging van de huizenprijzen.

Volgens Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken ING, is het "bemoedigend dat zowel koopwoningbezitters als starters meer vertrouwen hebben in de woningmarkt". Ruim twee derde van de starters is positief over de ontwikkeling van de huizenprijzen en vindt de huidige periode gunstig voor de aanschaf van een huis. Ook ruim de helft van de koopwoningbezitters denkt hier zo over.

Het aantal eigenaren dat via sparen en beleggen vermogen opbouwt (buiten de hypotheek) is gestegen van 16 naar 23 procent. Daarnaast zag ING over de eerste vijf maanden dit jaar het volume van tussentijdse aflossingen op de hypotheek toenemen met 47 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. "De in het laatste kwartaal van vorig jaar ingezette trend met tussentijds aflossen zet zich dit jaar duidelijk voort", aldus Noordervliet.

Bijna drie op de vier woningbezitters maken zich geen zorgen over de huidige situatie op de woningmarkt als het gaat over de waarde van hun woning in relatie tot hun hypotheek. Ruim een kwart maakt zich hier een klein beetje zorgen over.

Achttien procent van de woningbezitters is door de lagere btw op arbeidskosten in de bouwsector gaan denken over de optie om te verbouwen of te renoveren om de marktwaarde van hun woning te vergroten. Bijna een kwart was al van plan om aanpassingen aan de woning te doen en ziet de btw-verlaging als een steuntje in de rug.

Tags: ing / consumentenvertrouwen / woningmarkt