Consumenten zijn door het provisieverbod meer gaan betalen voor financiële producten. Dit stelt de Consumentenbond tegenover het regionale dagblad De Stentor.

Partijen als Adfiz en ZZP Nederland onderschrijven de constatering van de belangenorganisatie en noemen met name arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
"We constateren dat de consument nu bijna eveneel voor een complex financieel product zónder advies betaalt, als vorig jaar mét advies", stelt woordvoerder Sybren Visser in De Stentor.
Hij wijst in het bijzonder op de lijftrentepolis die sinds het provisieverbod duurder uit zou pakken.

Nu de consument apart voor advies moet betalen, zou de berekende uitkering volgens de bond hoger moeten zijn. "Maar dat is in heel veel gevallen niet zo. Er zijn zelfs aanbieders die aan het begin van het jaar de uitkeringen hebben verlaagd", aldus Visser.
Adfiz-woordvoerder Joerie van Looij ziet vooral een stijging van de premies bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. "Soms is de stijging zo hoog, dat de kale premie dit jaar hoger uitvalt dan de premie plus provisie vorig jaar", aldus Van Looij.

Het Verbond van Verzekeraars ontkent tegenover De Stentor dat er een relatie is tussen het provisieverbod en de stijging van de premies voor AO-verzekeringen. "Andere factoren kunnen ook van invloed zijn op de kosten", aldus woordvoerder Geertje Janssen.
"De premies van arbeidsongeschikheidsverzekeringen zijn bijvoorbeeld verhoogd omdat de verzekeraars meer dan voorzien moeten uitkeren op dit gebied."