Autodiefstal in Nederland is de afgelopen 15 jaar gehalveerd dankzij de Europese verplichting van diefstalbeveiliging voor nieuwe auto's.
Dat blijkt uit onderzoek van economen Jan van Ours en Ben Vollaard van Tilburg University.
Zij becijferden ook dat de baten van het voorkomen van autodiefstallen drie keer zo hoog uitpakken dan de kosten voor het inbouwen van diefstalbeveiliging.

Sinds 1998 is iedere in de Europese Unie nieuwverkochte personenauto verplicht uitgerust met een elektronische startonderbreker die het moeilijk maakt een auto te stelen zonder dat de sleutel in het contact zit.

Het effect van de startonderbreker is het grootst voor relatief kleine en goedkope auto's uit het A- en B-segment (bijvoorbeeld Renault Twingo, Honda Civic). Hier daalt het diefstalrisico met meer dan 70%.
In het relatief diefstalgevoelige E-segment (bijvoorbeeld Mercedes E-klasse, BMW 5-serie) is de daling in het diefstalrisico niet meer dan 20%. In de duurdere segmenten zijn volgens de onderzoekers meer professionele daders actief die moeilijker zijn tegen te houden.

De EU-regulering gold alleen voor nieuwverkochte auto's, waardoor een deel van de autodiefstal tijdelijk is verschoven naar oudere auto's zonder ingebouwde startonderbreker. In de periode 1995-2008 was het diefstalrisico voor laatstgenoemde auto's hierdoor circa een kwart hoger.