De AFM dringt er bij verzekeraars en adviseurs op aan om zo spoedig mogelijk hun klanten met een beleggingspolis te waarschuwen voor tekorten en hen te helpen met oplossingen. De toezichthouder heeft een stappenplan gemaakt dat adviseurs richting geeft bij een hersteladvies.

Niet alleen verzekeraars en adviseurs worden aangespoord door de toezichthouder. De AFM adviseert ook consumenten om snel actie te ondernemen met hun beleggingsverzekering. "Ze doen er goed aan te controleren of ze hun doelkapitaal nog halen en om advies te zoeken over hun financiële situatie.
Deze verzekeringen zijn hoofdzakelijk afgesloten voor het aflossen van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen.

Door bijtijds aandacht te besteden aan de beleggingsverzekering is het vaak nog mogelijk om financiële gaten te dichten of om zich anders voor te bereiden op de nieuwe situatie." Volgens de AFM bieden verzekeraars nu nog regelingen van tijdelijke aard. "Hoe meer tijd totdat de verzekering afloopt, hoe meer mogelijkheden. Verzekeraars en adviseurs hebben beide een verantwoordelijkheid om te zorgen dat consumenten weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen om hun doelkapitaal toch zoveel mogelijk te behalen.

De consument kan bij zijn oorspronkelijke adviseur terecht voor een kosteloos hersteladvies." Consumentenonderzoek De AFM komt tot deze oproep nadat zij de resultaten heeft ingezien van een door haar zelf gehouden consumentenonderzoek eind 2012. "Van de ruim een miljoen Nederlandse huishoudens die zeker weten een beleggingsverzekering te hebben, tast een belangrijk deel in het duister over hun polis. Een op de vijf huishoudens weet niet of ze hun doelkapitaal halen. Van ruim twee op de drie polissen is onbekend hoeveel financiële schade ermee is geleden.
Een half miljoen huishoudens weet niet of ze een beleggingsverzekering hebben." Op de website van de AFM is een overzicht te vinden van de mogelijkheden die consumenten hebben. Daar is ook de nieuwe folder Beleggingsverzekeringen te vinden.