Niet het gerommel van Amerikaanse banken met hypotheken heeft in 2008 geleid tot de internationale crisis. Het waren de Chinezen die met hun spaardrift een fatale hausse veroorzaakten op de huizenmarkt in de V.S. met alle gevolgen van dien.

Dit stelt publiciste Heleen Mees in haar proefschrift "Changing Fortunes - How China's Boom Caused The Financial Crisis" waarop ze volgende week promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens Mees hebben exotische hypotheekproducten nauwelijks bij gedragen aan de crisis.
Ze wijst in haar onderzoek op het beperkte aandeel (minder dan 5%) dat deze producten in de periode 2000-2006 hadden in het totaal aantal hypotheken.

Ze ziet de oorzaak voor de crisis in de enorme spaardrift in China in dezelfde periode, die zorgde voor een lage rentestand in de V.S. Het grote aanbod van goedkoop geld zorgde voor een hausse op de huizenmarkt en het uiteindelijk klappen van de zeepbel, stelt Mees die na haar promotie aan de slag gaat als hoofddocent bij New York Unversity's Wagner Graduate School of Public Service.