Woonhuisverzekering

Waarom een verzekering voor uw woonhuis of appartement?

Bij bijvoorbeeld een brand of lekkage heeft u al snel veel schade. Met een opstalverzekering (ook wel: woonhuisverzekering) is uw woning verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft.

Welke risico's dekt een opstalverzekering?

Over het algemeen dekt een opstalverzekering schade aan uw huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Vaak kunt u naast de standaarddekking ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar.

Voor de verzekering geldt soms een eigen risico. Een opstalverzekering wordt vaak op basis van de herbouwwaarde van uw huis afgesloten. Na het invullen van een herbouwwaardemeter biedt de verzekeraar u de garantie dat u op het moment van schade niet bent onderverzekerd.

Als u gaat verbouwen, wordt de dekking meestal beperkt. In dat geval dient u een CAR-verzekering af te sluiten. Meer informatie hierover vindt u elders op deze website.

Welke factoren bepalen de hoogte van de premie?

Een aantal dingen is belangrijk bij de bepaling van de premie. De verzekeraar kijkt onder andere naar:

- de aard van het risico
- waar u woont (uw woongebied)
- de herbouwwaarde van uw woning
- eventuele preventiemaatregelen, zoals een rookmelder
- de dekking
- uw schadeverleden
- of u garantie tegen onderverzekering heeft 

Garantie tegen onderverzekering

Als u bent onderverzekerd, dan is het verzekerde bedrag in uw polis te laag vastgesteld. U loopt dan het risico dat u niet het hele schadebedrag vergoed krijgt. Om dit te voorkomen, bieden veel verzekeraars de mogelijkheid om een garantie tegen onderverzekering af te sluiten. Deze garantie ontvangt u na het invullen van een herbouwwaardemeter.

Opruimingskosten

De polis geeft vaak een extra dekking voor opruimingskosten tot 10% van de verzekerde som. Dit kan in sommige gevallen te laag zijn (denk bijvoorbeeld aan daken met asbest etc.). Het is derhalve raadzaam dit goed te bekijken.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in een opstalverzekering of wilt u meer informatie? Bij Van Vught Financieel Risicobeheer kunt u rekenen op professionele assurantieadviseurs die u graag een persoonlijk advies geven.